Translate

luni, 18 februarie 2013

inselatorii,internet,online,pereche,valentines day

Îți cauți perechea pe internet? Cum să nu cazi pradă înșelătoriilor online


Cu ocazia Valentine’s Day, experţii Kaspersky Lab au decis să sublinieze câteva dintre pericolele care pot fi întâlnite în căutarea „jumătăţii” pe internet. Numeroase persoane rău intenţionate încearcă să profite de dorinţa naturală a oamenilor de a-şi căuta un partener. Diferite forme de „capcane dulci” sunt întâlnite frecvent în mediul online – și, sub impulsul unei „pasiuni” de moment, un utilizator poate rămâne foarte uşor fără bani sau cu PC-ul afectat serios de un malware.

Unele site-uri de dating prezintă pericole ascunse Unele site-uri de dating prezintă pericole ascunse / FOTO: favim.com
 
Popularitatea unor site-uri matrimoniale precum match.com, badoo.com sau mamba.ru atrage atenţia infractorilor cibernetici. E-mail-urile de tip spam, care imită notificările unor site-uri matrimoniale cunoscute, sunt foarte întâlnite în aproape toate ţările. Accesând link-urile din aceste e-mailuri, utilizatorul riscă să îşi infecteze computerul cu tot felul de fişiere dăunătoare, care sunt descărcate în locul fotografiilor cu o persoană atrăgătoare.
Site-urile matrimoniale false nu constituie un pericol doar din perspectiva fişierelor malware sau a activităţilor de phishing asociate, ele pot pune în pericol finanţele unui utilizator credul. Una dintre cele mai simple înşelătorii menite să ia banii utilizatorilor este aceea în care se cere confirmarea sau înregistrarea vârstei printr-un SMS, care costă între 0.30 USD şi 12 USD. Însă, odată ce a fost plătită suma solicitată, nu este oferit niciun acces la informaţiile promise, deoarece conţinutul respectiv nu există.
Cel mai creativ tip de e-mail-uri de tip junk, care nu şi-a pierdut popularitatea de-a lungul anilor, este aşa-numitul spam nigerian. Autorii acestor scrisori ţintesc potenţiale victime care au conturi pe site-uri matrimoniale.
„Fata” care trimite aceste e-mailuri trăieşte de obicei într-o ţară africană foarte îndepărtată şi afectată de război. Potenţialul „mire” află că posibila sa „logodnică” este moştenitoarea unei averi de un milion de dolari şi că doreşte să îşi împartă averea cu viitorul soţ. Însă, pentru a-şi scoate soţia promisă - şi banii acesteia - din ţară, el este rugat să plătească o anumită sumă pentru a rezolva câteva probleme legale. Aceste strategii presupun o corespondenţă pe termen lung, dat fiind că foarte puţine persoane ar fi de acord să plătească o sumă considerabilă de bani mânați doar de motive sentimentale şi nu de raţiune. La primele e-mailuri trimise de victime răspunde un robot, însă, de îndată ce infractorii identifică o oportunitate, intervin în procesul de corespondenţă. Gestionarea unei potenţiale victime poate dura destul de mult timp, iar în această situaţie este nevoie de o abordare foarte personală şi de câteva cunoştinţe de psihologie a victimei.
Spre deosebire de aceste mirese „nigeriene”, cele din Rusia au nevoie de bani pentru a-şi cumpăra biletul de avion ca să îşi întâlnească bărbatul visat. Desigur, aceşti bani devin uşor de obţinut de infractorii cibernetici.
„Internetul oferă multe oportunităţi de comunicare,” explică Tatyana Kulikova, Senior Spam Analyst în cadrul companiei Kaspersky Lab. „Însă, nu este întotdeauna cel mai sigur loc pentru a iniţia o poveste de dragoste. Am descris doar câteva dintre ‘capcanele dulci’ care au fost lansate pe internet. Pentru a evita dezamăgirile, este bine să respectaţi următoarele reguli de siguranţă: nu vizitaţi site-uri matrimoniale necunoscute, în special pe cele promovate în mesaje de tip spam, nu deschideţi e-mailuri de la persoane necunoscute şi nu răspundeţi la e-mailuri care par suspecte.”, avertizează Tatyana Kulikova.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/i-i-cau-i-perechea-pe-internet-cum-sa-nu-cazi-prada-in-elatoriilor-online_1113552.html#ixzz2LH1TFNVj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu